ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση και η Επεμβατική Υστεροσκόπηση

Η διαγνωστική και επεμβατική Υστεροσκόπηση είναι ενδοσκοπικές χειρουργικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να εξεταστεί το εσωτερικό της μήτρας. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση και η επεμβατική υστεροσκόπηση αποτελούν το gold standard για την ακριβή διάγνωση αλλά και θεραπεία της ενδομήτριας παθολογίας.

Η Διαγνωστική υστεροσκόπηση και η Επεμβατική Υστεροσκόπηση τελούνται χρησιμοποιώντας ένα υστεροσκόπιο, το οποίο είναι ένα στενό τηλεσκόπιο με φως και κάμερα στο τέλος. Οι εικόνες προβάλλονται σε μια οθόνη, έτσι ώστε ο Γυναικολόγος Δρ.Καράμπελας Αλέξης να μπορεί να τελεί την εξέταση και την υστεροσκοπική επέμβαση.

Το υστεροσκόπιο περνά μέσα από τη μήτρα της γυναίκας, μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο (είσοδος της μήτρα), το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν τομές στο δέρμα σας αλλά και καθόλου ράμματα. Η υστεροσκόπηση η οποία τελείται συνήθως αυθημερόν χωρίς να  χρειάζεται να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να γίνει η διαγνωστική υστεροσκόπηση με αναισθησία. Ωστόσο, μερικές φορές την επιλέγουμε για να μπορεί να μετατραπεί σε επεμβατική αν υπάρχουν ευρήματα. Σίγουρα στα χέρια έμπειρου ενδοσκόπου χειρούργου Γυναικολόγου είναι ανώδυνη, ασφαλής και γρήγορη διαδικασία.

Η Υστεροσκόπηση μπορεί να έχει διάρκεια έως και 30 λεπτά συνολικά. Ωστόσο, μπορεί να έχει διάρκεια από 5 έως 10 λεπτά εάν γίνει για τη διάγνωση μιας πάθησης ή διερεύνησης συμπτωμάτων.

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες την επόμενη μέρα καθώς και ορισμένες γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους την ίδια ημέρα. Μετά την υστεροσκόπηση, στην περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία μπορείτε ζητήσετε να σας χορηγηθεί άδεια από την εργασία σας για να ξεκουραστείτε λίγες ημέρες. Επίσης, μπορείτε να τρώτε και να πίνετε κανονικά μετά την υστεροσκόπηση. Αν αντιμετωπίσετε κράμπες οι οποίες είναι παρόμοιες με τον πόνο της περιόδου και δείτε μερικές κηλίδες ή κολπική αιμορραγία για λίγες μέρες , είναι φυσιολογικό και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκτός και αν η αιμορραγία είναι πιο βαριάς μορφής.

Θα πρέπει να αποφευχθούν οι επαφές για μία εβδομάδα ή μέχρι να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Πριν αποχωρήσετε από το νοσοκομείο ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τα συμπεράσματα της διαδικασίας και το υλικό της βιοψίας το παραλαμβάνετε εντός κάποιων ημερών από τον ίδιο τον γιατρό.

Οι κυριότερες ενδείξεις της διαγνωστικής υστεροσκόπησης και οι κυριότερες παθήσεις που θεραπεύονται πλήρως με την επεμβατική υστεροσκόπηση είναι:

  • Μη φυσιολογική περίοδος, εμμηνορρυσία (σε κάθε ηλικία κυρίως σε ηλικία> 45 ετών)
  • Η αιμορραγία μετά τον τοκετό (PCB) παρά το φυσιολογικό τραχηλικό επίχρισμα, Τεστ παπ
  • Το ιστορικό και υπέρηχος ο διακολπικός υποδηλώνει υποβλενογόνια ινομυώματα, ενδομητριακοί και ενδοτραχηλικοί πολύποδες
  • Διαρκής ενδομήνιος ή ακανόνιστος αιμορραγία (παρά το φυσιολογικό τραχηλικό επίχρισμα,τεστ Παπ)
  • Σπάνιες ή βαριές αιμορραγίες σε γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία, έχουν σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών, παίρνουν tamoxifen
  • Η μετά την εμμηνόπαυση αιμορραγία (PMB), ειδικά αν είναι επίμονη ή επαναλαμβανόμενη, σε ασθενείς με Tamoxifen ή όταν το πάχος του ενδομητρίου είναι ≥4 mm και η βιοψία του ενδομητρίου είναι απαραίτητη γι οριστική διάγνωση
  • Τα μη φυσιολογικά ευρήματα διακολπικού υπερήχου πυέλου (π.χ. πολυπόδων ενδομήτριου, υποβλεννογόνων ινομυωμάτων)
  • Η διερεύνηση της Υπογονικότητας
  • Επαναλαμβανόμενη αποβολές Α’ τριμήνου
  • Όταν υπάρχει υποψία κλινικού ή υπερηχογραφήματος για σύνδρομο Asherman ή συγγενή ανωμαλία της μήτρας, όπως διάφραγμα μήτρας.