1ο τρίμηνο κύησης

( 0 – 12 εβδομάδες )

Συγχαρητήρια είστε έγκυος!!!!

Στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι αλλαγές στην εξωτερική σας εμφάνιση. Η κοιλιά σας δεν φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μεγαλώνει μέχρι τις αρχές του επομένου τριμήνου. Το στήθος σας είναι πρησμένο, και κάποιες μαμάδες παραπονιούνται ότι έγινε ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Αντιθέτως συμβαίνουν αλλαγές στη διάθεσή σας και στον εσωτερικό σας κόσμο, νιώθετε περισσότερο κουρασμένη, έχετε τάση για υπνηλία, έμετο ή ναυτία και όχι σπάνια μέσα στη διάρκεια της ημέρας πρωινές ώρες, έμετο ή ναυτία, και επίσης, παρουσιάζετε εύκολα μεταβολές στη διάθεσή σας συνήθως όχι χαρακτηριστικές της προσωπικότητας σας. Αυτά, αποτελούν τα πρώτα και συνηθισμένα συμπτώματα την περίοδο αυτή, που δεν πρέπει να σας προβληματίζουν.

Όλες οι μαμάδες πρέπει να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας, στο βάρος σας που πρέπει να παραμείνει σταθερό κατά το πρώτο τρίμηνο , να διακόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ όπως και να προσαρμόσετε τη φυσική δραστηριότητα και να αποφεύγετε απότομες κινήσεις. Σε όλο αυτό το διάστημα, στο σώμα σας συμβαίνουν σημαντικές και έντονες ορμονικές αλλαγές και οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι είστε ευαίσθητη και ευάλωτη. Αυτή η καταιγίδα των ορμονικών αλλαγών σταθεροποιείται και η καλή διάθεση και η ψυχολογία επανέρχονται.

Το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το πιό καθοριστικό, για την ανάπτυξη του εμβρύου σας. Η συνεπής εφαρμογή των οδηγιών του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Δρ. Καράμπελα Αλέξη, ο οποίος θα σας καθοδηγεί και θα παρακολουθεί την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης εγγυάται την απροβλημάτιστη και ασφαλή πρόοδο της κύησης σε αυτό το ευαίσθητο 1ο τρίμηνο. Ο ιατρός είναι πάντα στη διάθεση σας, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις σας και εξατομικεύει τις οδηγίες ξεχωριστά για κάθε έγκυο, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες διεθνείς ιατρικές πρακτικές.

Τα απαραίτητα ραντεβού στο ιατρείο κατά το τρίμηνο είναι τρία και αυτό γιατί στις πρώτες 6 – 8 εβδομάδες πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα για επιβεβαίωση της ενδομήτριας εγκυμοσύνης, της εμφύτευσης του εμβρύου στη σωστή θέση στη μήτρα και της καρδιακής λειτουργίας του καθώς και συνταγογράφηση όλου του προγεννητικού ελέγχου και των μικροβιολογικών και θρομβοφιλικών εξετάσεων της μέλλουσας μητέρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση της υγεία της εγκύου, αλλά και σημαντικές ειδικές παράμετροι που αφορούν στη συγκεκριμένη κύηση. Μεταξύ της 8ης και της 10ης εβδομάδας
γίνεται εκ νέου υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου, και επιβεβαίωση της καρδιακής του λειτουργίας.

Στο 1ο τρίμηνο γίνεται επίσης, υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και το PAPP-A και οι βιοχημικές δείκτες. Εξάλλου, μετά τις 9 εβδομάδες συνιστάται να γίνονται οι εξετάσεις NIPT που προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια χρωμοσωμικές ασθένειες του εμβρύου. Όπου με μια απλή αιμοληψία στην μητέρα λαμβάνουμε ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα.

2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

( 12 – 27 εβδομάδες )

Το δεύτερο τρίμηνο είναι για τις περισσότερες μητέρες το καλύτερο καθώς τα ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου έχουν υποχωρήσει σχεδόν πλήρως και ο οργανισμός σας συνηθίζει τις αλλαγές. Η διάθεσή σας, είναι περισσότερο σταθερή και μπορείτε πλέον, να επιστρέψετε στη φυσιολογική σας καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος για αποβολή μειώνεται πολύ και οι απαιτήσεις του οργανισμού για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη προσαρμόζονται σε συνεννόηση με τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο Δρ. Καράμπελα Αλέξη.

Επιπλέον, το έμβρυο σας αναπτύσσεται κανονικά και αρχίζετε να νιώθετε από τα μέσα του 2ου τριμήνου και μετά τις πρώτες για εσάς εμβρυικές κινήσεις του μέσα στην κοιλιά σας. Την περίοδο αυτή, θα μάθετε αξιόπιστα εφόσον το επιθυμείτε από τον Ιατρό το φύλο του παιδιού σας.

Απαραίτητες Εξετάσεις δευτέρου τριμήνου

Μετά τις 21 εβδομάδες γίνεται ο σημαντικός υπέρηχος Β επιπέδου. Πρόκειται για ένα λεπτομερή έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου και υπολογισμό εκ νέου της πιθανότητας εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Επιβεβαιώνεται επίσης, η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, η ορθή λειτουργία του πλακούντα και το μήκος και σχήμα του τραχήλου της μήτρας.

Συνιστάται να γίνει αναλυτικό υπερηχογράφημα ανατομίας της καρδιάς του εμβρύου, για όλες τις εγκύους ασχέτως από το αν παρουσιάζουν χαμηλό ή αυξημένο κίνδυνο καρδιακών ανωμαλιών.

3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

( 28 – 40 εβδομάδες )

Ο επίλογος της όμορφης διαδρομής μας

Στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η αύξηση του βάρους σας είναι αναπόφευκτη και αυτό επηρεάζει την ευελιξία και την ευκινησία σας. Ελαφρές ενοχλήσεις στην πλάτη και στη μέση, πράγμα που οφείλονται στην επιθυμητή χαλάρωση των δομών της λεκάνης. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχίζει το σώμα σας να προετοιμάζεται για την διαδικασία του τοκετού. Η ελαφρά άσκηση, ιδίως το κολύμπι και το περπάτημα, θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε, καθώς θα ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας και αυτό του εμβρύου, οπότε οι ενοχλήσεις και οι πόνοι θα μειωθούν. Μάλιστα, η ευφορία που θα αισθάνεστε μεταβιβάζεται και στο έμβρυο.
Στο 3ο τρίμηνο της κύησης, είναι εξαιρετικά σημαντική η παρακολούθηση της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου. Το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά, από τη λειτουργία του πλακούντα.

Η εξέταση που μας καθησυχάζει για την ομαλή λειτουργία του πλακούντα, είναι η εξέταση Doppler και ο υπέρηχος βιομετρίας ανάπτυξης. Με τη χρήση του υπερήχου Doppler που ενδείκνυται για όλες τις κυήσεις, μελετάται η ροή του αίματος στα αγγεία του ομφαλίου λώρου. Η εξέταση μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Δρ. Καράμπελα Αλέξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη της ανάπτυξης και της τροφής του εμβρύου, καθώς και η καλή υγεία της μητέρας.

Το πόσο άνετα μεγαλώνει το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του, το αξιολογούμε και από την εξέταση που λέγεται βιοφυσικό προφίλ. Αυτή η εξέταση γίνεται στο ιατρείο μας ή δωρεάν στις συνεργαζόμενες κλινικές, σε εβδομαδιαία ή διεβδομαδιαία βάση μετά το πέρας των 36 εβδομάδων κύησης. Η γυναίκα συνδέεται με ένα ειδικό μηχάνημα καρδιοτοκογράφου που καταγράφει την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, και -σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική εξέταση προκύπτει μια συνολική αξιολόγηση της ομαλής ανάπτυξης του Εμβρύου.

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Δρ. Καράμπελας Αλέξης στο Γυναικολογικό και Μαιευτικό ιατρείο αξιοποιώντας το σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει στο Ιατρείο του (Υπέρηχος Υψηλής Ευκρίνειας) αναλύει με ασφάλεια και ειλικρίνεια τα επιστημονικά και εξατομικευμένα δεδομένα στις επίτοκες μητέρες. Η πείρα και η επιστημονική κατάρτιση του η επιστημονική εγγυώνται το βέλτιστο μαιευτικό προγεννητικό αποτέλεσμα.

Εμπιστευτείτε μας λοιπόν, και η εγκυμοσύνη σας, θα προχωρά με ασφάλεια και χωρίς περιττά άγχη…

Στο τέλος του 3ου τριμήνου, το προσωπικό του ιατρείου, και ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Καράμπελας Αλέξης και, θα υποδεχτούμε μαζί σας, με ιδιαίτερη χαρά και πολλά χαμόγελα, το νέο μέλος της οικογένειας και της αγκαλιάς σας.