ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Προγεννητικός Υπερηχογράφος

Η Μαιευτική  υπερηχογραφία ή προγεννητικός υπερηχογράφος είναι η χρήση ιατρικής υπερηχογραφίας στην εγκυμοσύνη. Ο σύγχρονος υπερηχογράφος που διαθέτει το ιατρείο μας για τις εγκυμονούσες επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται το αναπτυσσόμενο έμβρυο ή έμβρυα στη μήτρα.

Στη σύγχρονη ιατρική και μαιευτική επιστήμη η διαδικασία αυτή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Είναι ένα τυποποιημένο μέρος της προγεννητικής φροντίδας καθώς σε έμπειρα χέρια μπορεί να παρέχει μια ποικιλία πληροφοριών σχετικά με την υγεία της μητέρας, τον χρόνο, την πρόοδο της εγκυμοσύνης καθώς και την υγεία και ανάπτυξη του εμβρύου.

Η Διεθνής αλλά και Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία, της οποίας είναι ενεργό μέλος ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Καράμπελας Αλέξης, συνιστούν κάποια βασικά υποχρεωτικά υπερηχογραφήματα.

Με αυτά τα υπερηχογραφήματα επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, μπορεί

α) να μετρηθεί η πραγματική ηλικία της κύησης και

β) να επιβεβαιωθεί η θέση του  εμβρύου προκειμένου τυχόν ανωμαλίες ανάπτυξης να διαπιστωθούν όσο το δυνατόν.

Στο τέλος του 1ου τριμήνου αρχές 2ου πραγματοποιείται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και η τριπλή δοκιμασία με την μέτρηση βιοχημικών δεικτών. Επίσης από τις 18 έως τις 24 εβδομάδες γίνεται η εκτίμηση της ανατομίας κάθε εμβρύου υποχρεωτικά για να εκτιμηθούν οι συγγενείς παραμορφώσεις και οι πολλαπλές εγκυμοσύνες καθώς και η σχετιζόμενη παθολογία (δίδυμα, κ.λπ.).

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος που διατηρεί το ιατρείο του στη Γλυφάδα έχει πολυετή εμπειρία για την τέλεση μαιευτικού υπερηχογραφήματος και διαθέτει την απαραίτητη ειδική Άδεια από το ΚΕΣΥ-(Αθήνα 12-12-2019, Αρ. Πρωτ. Γ5α/ Γ.Π. 74432).