ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η Λαπαροσκοπική χειρουργική η οποία ονομάζεται επίσης και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση (MIS) έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή που θα υποβληθεί σε  λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση συγκριτικά με την πιο κοινή, ανοικτή διαδικασία.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι:

  • μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο λόγω μικρότερων τομών
  • μειωμένη αιμορραγία και μικρότερο χρόνο αποθεραπείας,
  • Η  δυνατότητα χρήσης πολλών μορφών ενέργειας όπως
    • α)laser,
    • β)επεμβατικοί υπέρηχοι και
    • γ)ειδικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας,

βοηθούν στο να αποφευχθεί η χρήση ραμμάτων άρα και συμφύσεων και προβλημάτων στο μέλλον, όπως επι παραδείγματι η δυσκοιλιότητα και η διαφύλαξη της γονιμότητας για τις νέες γυναίκες.

Οι περισσότερες επεμβάσεις που υποβάλλονται σε κοινές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παίρνουν εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Ο Γυναικολόγος χειρούργος Δρ. Καράμπελας Αλέξης διαθέτει μεγάλη πείρα στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία. Με την άρτια εκπαίδευση και την εμπειρία του στα ανοιχτά χειρουργεία απέκτησε το υπόβαθρο, την εμπειρία και την εξειδίκευση στα Λαπαροσκοπικά χειρουργεία.

Σήμερα, οι κυριότερες ενδείξεις Λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην Γυναικολογία είναι σχεδόν όλες οι γυναικολογικές επεμβάσεις που έχουν αντικατασταθεί από τη ανοιχτή κλασσική μέθοδο.

Τα Λαπαροσκοπικά χειρουργεία διακρίνονται σε με βάση την βαρύτητα τους σε:

Μικρής βαρύτητας, όπως είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπηση, η λύση λεπτών συμφύσεων στα πυελικά όργανα και απολίνωση και διατομή των σαλπίγγων σε γυναίκες που επιθυμούν ασφαλή μόνιμη διακοπή της γονιμότητας,

Μέσης βαρύτητας, όπως η αφαίρεση εξωμητρίου κύησης, η αφαίρεση της κύστης ωοθήκης με διατήρηση του ωοθηκικού φλοιού της ωοθήκης, η θεραπεία των υδροσαλπίγγων,η αφαίρεση της  περιτοναϊκής ενδομητρίωσης και διάνοιξης σαλπίγγων\

Βαριές επεμβάσεις, είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων, η αφαίρεση της μήτρας και ωοθηκών, εκτεταμένες λύσεις εντερικών συμφύσεων, ουρογυναικολογικές επεμβάσεις ανάρτησης και διόρθωσης κυστεοκήλης και πρόπτωσης και η θεραπευτική αφαίρεση οπισθοπεριτοναϊκής εν τω βάθει ενδομητρίωσης.