ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ – HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι ο ιός ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα είναι διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα (αιδοίο, περίνεο, μηρούς) ή στους βλεννογόνους(κόλπο, πρωκτό και τράχηλο), και οφείλονται αποκλειστικά στο ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV. Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV 120 οι οποίοι προσβάλουν τον άνθρωπο, εξ αυτών οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ πολύ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο και είναι τα πιο συνηθισμένα και επειδή κυρίως μεταδίδονται στην γεννητική περιοχή με επαφή του δέρματος με δέρμα θεωρούνται Σεξουαλικά μεταδιδόμενα. Πρέπει να τονισθεί ότι πρόκειται μία από τις πιο κοινές λοιμώξεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι ο ιός ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα.

Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ή θηλωμάτων (HPV) είναι ένας DNA ιός που μολύνει το βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας ή των γεννητικών επιφανειών που είναι γνωστό ως επιθήλιο. Οι λοιμώξεις από HPV είναι πολύ συχνές και έχουν εντοπιστεί πάνω από  HPV 40 τύπους που μολύνουν το γεννητικό σύστημα γυναικών και ανδρών.

Η πλειοψηφία των HPV μολύνσεων μπορεί να εμφανιστεί σε 4 με 8 εβδομάδες από την έκθεση στον Ιό HPV. Οι τύποι του Ιού μπορούν να διαιρεθούν περαιτέρω ως τύποι υψηλού και χαμηλού κινδύνου με βάση την ικανότητά τους να προκαλούν καρκίνο. Η επίμονη μόλυνση με τύπους HPV υψηλού κινδύνου είναι υπεύθυνη για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως και για το 99% των καρκίνων του Τραχήλου της μήτρας.

Η μόλυνση με τύπους χαμηλού κινδύνου οδηγεί σε κονδυλώματα στο δέρμα και στις περιοχές των γεννητικών οργάνων αλλά και παροδικές λοιμώξεις και ελαφριές λοιμώξεις στον τράχηλο της μήτρας.

Η μετάδοση του HPV είναι κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, με την εξαίρεση ορισμένων τύπων χαμηλού κινδύνου που μπορούν να μεταδοθούν π.χ και με τα χέρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά τον Ιό στην Γυναίκα είναι ο καθόλου σπάνιος καρκίνος που προκαλείται από HPV και είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Από τους πολλούς επικίνδυνους τύπους με τον HPV 16 και 18 υπεύθυνο για το 70% των καρκίνων του τραχήλου σε όλο τον κόσμο και το 80% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ το υπόλοιπο 20 έως 30% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τους άλλους 16 τύπους HPV υψηλού κινδύνου.

Ο Γυναικολόγος Δρ. Καράμπελας Αλέξης είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στις  HPV λοιμώξεις και στην παθολογία τραχήλου (μέλος της ευρωπαϊκής  και ελληνικής εταιρίας παθολογίας τραχήλου και κολποσκόπησης). Είναι πιστοποιημένος στην κολποσκόπηση και στην θεραπεία παθήσεων σχετιζόμενων με τον HPV όπως είναι τα οξυτενή κονδυλώματα και οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις του τραχήλου.

Επίσης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην θεραπεία των βλαβών σχετιζόμενων με HPV, που απέκτησε σε ειδικά κέντρα και ογκολογικά τμήματα. Η εμπειρία και ο εξοπλισμός του Ιατρείου και των σύγχρονων θεραπευτηρίων που συνεργάζεται του επιτρέπει να δίνει λύσεις μόνιμες και οριστικές για να απαλλάσσεται ο ασθενής από ενοχλητικό και επικίνδυνο ενίοτε πρόβλημα του HPV,κονδυλωμάτων και Δυσπλασίας τραχήλου μήτρας.

Είναι υποστηρικτής ολοκληρωμένης θεραπείας και για αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό, ταυτοποιεί για ασφάλεια τα στοιχεία που αφορούν τη βλάβη και διενεργεί τοπικές θεραπείες με εύρος ανάλογα την κλινική περίπτωση.

Ο εξειδικευμένος  Γυναικολόγος Δρ. Καράμπελας Αλέξης που διατηρεί το ιατρείο του στη Γλυφάδα  είναι πιστοποιημένος στις HPV λοιμώξεις και συ σχετιζόμενες παθήσεις αλλά και στην παθολογία τραχήλου που χρήζει συγκεκριμένες λύσεις, εφαρμόζει την μέθοδο PCR DNA και MRNA test στους περισσότερες ασθενείς, λαμβάνοντας υλικό σε μορφή επιχρίσματος, σαν το κλασσικό τεστ Παπανικολάου και τελεί thin prep και γονιδιακό έλεγχο για να γίνεται διαλογή μεταξύ των ασθενών που χρειάζονται Κολποσκόπηση και στενή παρακολούθηση  και αυτών που μπορούν να επανέλθουν σε έλεγχο ρουτίνας ανά έτος.