ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

– IVF –

Η Εξωσωματική γονιμοποίηση – ivf είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο στο εργαστήριο. Μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου και τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου που δημιουργείται, γίνεται η μεταφορά ενός εμβρύου ή περισσότερων στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας. Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Καράμπελας Αλέξης συνεργάζεται με καταξιωμένες μονάδες εξωσωματικής και κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και με άριστους εμβρυολόγους για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γνωρίζουμε ότι η φυσιολογική γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στη σάλπιγγα της γυναίκας.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση αυτή η φυσιολογική οδός παρακάμπτεται και η γονιμοποίηση πραγματοποιείται στο εργαστήριο.

Η  εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει

  • την ωοληψία από τις ωοθήκες της γυναίκας ή με τη διαδικασία φαρμακευτικής διέγερσης ωοθηκών
  • στο εργαστήριο μεταφέρονται τα ωάρια και τοποθετούνται σε ειδικά θρεπτικά υλικά κι εκεί επιτελείται η γονιμοποίηση
  • τα έμβρυα που θα προκύψουν μένουν  σε επωαστικούς κλιβάνους, υπό ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας, ώστε ένα γίνει η ανάπτυξη των εμβρύων

Το ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια ενός θεραπευτικού κύκλου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, χορηγείται στην γυναίκα ειδική σύγχρονη και ασφαλής φαρμακευτική αγωγή η οποία έχει στόχο τη διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας και την ανάπτυξη περισσοτέρων του ενός ωοθυλακίων. Φυσιολογικά περιέχουν ένα ωάριο το κάθε θυλάκιο σε αντίθεση με την φυσική διαδικασία που θα ωρίμαζε ένα μόνο ωοθυλάκιο κατά την διάρκεια ενός φυσικού κύκλου

  • Η ανάπτυξη των ωοθυλακίων παρακολουθείται με διακολπικό υπερηχογραφικό έλεγχο και μόνο όταν τα  ωοθυλάκια έχουν ικανοποιητικό μέγεθος χορηγείται στην γυναίκα φαρμακευτική  χοριακή γοναδοτροπίνη (b-hCG), η οποία προάγει την ολοκλήρωση της ωρίμανσης και διαίρεσης των ωοθυλακίων.
  • Πρέπει να περάσουν περίπου 36 ώρες για να γίνει η συλλογή των ωαρίων με τη βοήθεια υπερηχογραφικού μηχανήματος και με ελαφρά αναισθησία μέθη, παρουσία πάντοτε αναισθησιολόγου.
  • Τα πλέον κατάλληλα έμβρυα επιλέγονται με βάση την ανάπτυξη τους ώστε να  μεταφερθούν στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.
  • Τα έμβρυα εμφυτεύονται πλέον μόνα τους στο ενδομήτριο της γυναίκας για να υπάρξει εγκυμοσύνη.